24 septembre 2018

Jeep® Cherokee: 44 jaar unieke modellen in de autosector

 • Slechts weinig namen in de geschiedenis van Jeep®zijn iconischer of wekken meer emoties op dan Cherokee.
 • Het is een naam die staat voor 44 jaar geschiedenis en bijna vier miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.
 • Het charmante Siciliaanse landschap, dat op dit moment het decor vormt van de internationale medialancering van de nieuwe Jeep® Cherokee, is de ideale locatie om de geschiedenis van dit model weer te geven.

  Net als alle voertuigen in de Jeep-familie, ontstond de Cherokee uit de kernwaarden van het merk: passie, authenticiteit, avontuur en vrijheid. Maar sinds het prille begin geeft hij ook blijk van een eigen karakter en een unieke ondernemingsgeest. Hierdoor kon het model een voortrekkersrol spelen in het middelgrote SUV-segment, waarvan het met 12 miljoen exemplaren per jaar het meest verkopende model is.

  Dit is het verhaal van zijn legendarische evolutie, dat Jeep-fans overal ter wereld doet dromen.

  Eerste generatie (1974 - 1983)

  Toen de eerste generatie van de Jeep Cherokee (SJ) in 1974 geïntroduceerd werd, bestond het doelpubliek uit jonge 4x4-liefhebbers die de kleinere en minder praktische CJ-reeks ontgroeid waren. Enthousiastelingen die misschien een gezin hadden, maar nog steeds van het buitenleven wilden genieten. Designers en ingenieurs van Jeep creëerden een voertuig voor de CJ-bestuurder die op zoek was naar een groter, gesloten voertuig om met het gezin op avontuur te trekken of te gaan winkelen. De Cherokee 1974 was gebaseerd op de Wagoneer, maar was aanvankelijk enkel verkrijgbaar als tweedeursmodel.

  Deze tweedeurs SUV was voorzien van het revolutionaire Quadra-Trac-vierwielaandrijvingssysteem, dat automatisch voor tractie zorgde door gebruik te maken van een uniek derde sperdifferentieel, dat voortdurend de tractie naar alle vier de wielen bewaakt.  
  Nieuw voor het Cherokee-gamma was de toevoeging in 1977 van een vierdeursmodel, dat zowel geschikt was voor dagelijks pendelverkeer als gezinsuitstapjes buiten de begane wegen.  De Cherokee was verkrijgbaar in de configuraties 'base', 'wide-body', 'S' en 'Chief', voor iedereen die op zoek was naar comfort en stijl, met inbegrip van een stijlvol 'Levi Edition'-pakket, met stoffen zetels met het patroon van de wereld beroemde Levi-Strauss jeans.

  Tegen 1980 had de Cherokee zijn reputatie opgebouwd als een van de meest veelzijdige SUV's op de markt.  Dankzij zijn robuuste constructie en zijn royaal ruimteaanbod en comfort voor zes passagiers was het de ideale keuze voor terrein- of stadsuitstapjes in alle soorten weer en op alle soorten wegdek.  De standaarduitrusting bestond onder meer uit een volledig gesynchroniseerde vierversnellingsbak met korte verhoudingen, vrijloopnaaf vooraan en stabilisatorstang vooraan. De Cherokee SJ werd geproduceerd tot 1983 en werd vervangen door de Cherokee XJ.

  Tweede generatie (1984 - 2001)

  Toen de tweede generatie van de Cherokee, de XJ-reeks, in 1984 werd geïntroduceerd, zorgde hij voor een revolutie in de SUV-wereld. Een belangrijk kenmerk van de XJ was zijn hybride constructie chassis/unibody, die het voertuig een hoge stijfheid gaf en het gewicht en het brandstofverbruik hielp beperken. Er was ook een nieuwe Quadra-Link-voorophanging om de duurzaamheid van een vaste vooras te behouden, terwijl tegelijk het rijgedrag en de wegligging verbeterd werden. De robotassemblage zorgde voor een betere pasvorm en afwerking.  De XJ-reeks was een halve ton lichter, 10 cm lager, 15,2 cm smaller en maar liefst 53,3 cm korter dan de oude Cherokee en had 90% van het vermogen van de oude Cherokee. De Cherokee creëerde het middelgrote SUV-segment en was 17 jaar lang het best verkopende voertuig in het marktsegment van de compacte SUV's.

  Met een grondspeling van 29,7 cm, een oploophoek van 28,4 graden en een afloophoek van 31,2 graden, een keuze tussen tweewiel- of vierwielaandrijvingssystemen - SelecTrac en CommandTrac met 'shift-on-the-fly'-technologie - wist de Cherokee zijn marktsegment jarenlang te domineren. 
  Begin 1985 deed de XJ Cherokee zijn intrede in Europa, terwijl het model met rechtse besturing in 1993 geïntroduceerd werd in het VK.

  Derde (2002 - 2007) en vierde (2008 - 2013) generatie

  De derde generatie (KJ) verving de XJ-reeks, voordat dit model op zijn beurt vervangen werd door de vierde generatie (KK-model). Beide generaties werden verkocht als de Liberty in Noord-Amerika en de Cherokee in Europa.

  De KJ-reeks was verkrijgbaar van 2002 tot 2007 en was het eerste Jeep-voertuig sinds de Wagoneer in de jaren '60 dat gebruikmaakte van een onafhankelijke voorwielophanging. Hij werd aangeboden in de uitvoeringen Limited, Renegade en Sport en was uitgerust met de vierwielaandrijvingssystemen Select-Trac (uitschakelbaar) of Command-Trac (permanent).
  De in 2018 geïntroduceerde vierde generatie van de Cherokee (KK) was verkrijgbaar tot 2013.  Deze versie van de Cherokee was beschikbaar in twee basisuitvoeringen - Sport en Limited -, maar om aan de vraag te voldoen, kwamen er ook verschillende speciale edities, waaronder Renegade, Latitude, Arctic en 70th Anniversary. 

  Vijfde generatie Jeep Cherokee (2014 - vandaag)

  De vijfde generatie van de Cherokee wordt in Europa verkocht sinds 2014. The Cherokee KL, zoals hij genoemd wordt, was het eerste Jeep-voertuig op basis van het 'Compact U.S. Wide (CUS-wide)'-platform, dat gezamenlijk ontwikkeld werd door Chrysler en Fiat.  De Cherokee 2014, die verkrijgbaar was in vier uitvoeringen (Sport, Longitude, Limited en Trailhawk, de gloednieuwe terreinspecialist in het Jeep-gamma), was het eerste 4x4-voertuig met ontkoppelbare achteras wanneer vierwielaandrijving niet vereist is, de eerste middelgrote SUV met een 9-trapsautomaat en met verschillende vierwielaandrijvingssystemen, waaronder Active Drive I, Active Drive II en Active Drive Lock, een mijlpaal op het vlak van terreincapaciteiten.

  De nieuwe, opgefriste Jeep Cherokee die nu geïntroduceerd wordt in Europa, is het meest capabele voertuig in zijn categorie, dat gebouwd is om 'overal te geraken' en 'alles te kunnen' en de hoogste standaarden zet inzake veiligheid, gebruiksgemak en terreincapaciteiten.  Hij voelt zich even goed thuis in het moderne stadsleven als op avontuur buiten de begane wegen, dankzij zijn functionaliteit en ongeëvenaarde 4x4-capaciteiten, aangevuld met de recentste technologieën inzake wegligging, comfort, entertainment, veiligheid, gebruiksgemak en bescherming.

  De Cherokee heeft een opgefrist design, dat het premiumkarakter van Jeep weerspiegelt en tegelijk trouw blijft aan de iconische stijl van het merk. Hij is uitgerust met een nieuw radiatorrooster met ledlichten, de kenmerkende 'watervalmotorkap' met een nieuwe lichte aluminiumstructuur en een nieuwe achterklep voor een eigentijdse en opvallende look. 
  Het interieur is voorzien van een waaier aan gebruiksvriendelijke technologieën voor meer comfort, connectiviteit en bescherming van inzittenden, waarbij kwalitatief hoogstaande materialen en vakmanschap getuigen van een doorgedreven aandacht voor detail.

   

  Brussel, 21 september 2018

   

  dernières vidéos

  recherche avancée

  Recherche...

  De
  Pour
  Recherche

  Images


  Download